FlightSimmer.GR
Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Συνέντευξη Luca Bertossio
"Concorde in Flight Simulator" by Κυπριανός Μπίρης
Συνέντευξη Jurgis Kairys
Συνέντευξη Svetlana Kapanina
Flight with TB20 SX-ATK
Εκπαίδευση


 

 

 

" We’re going to take you to the edge of space
Where the sky gets darker, where you can see the curvature of the earth
We’re going to travel across the Atlantic twice the speed of sound, faster than a rifle bullet, twenty three miles every minute
We’re going to travel so fast, we’re moving faster than the Earth rotates
And the World will be watching us"

     24 Οκτωβρίου 2003, αεροδρόμιο JFK, Mike Bannister, αρχιχειριστής στόλου Concorde της British Airways, μόλις πριν την τελευταία προγραμματισμένη πτήση του Concorde με επιβάτες μετά από 27 χρόνια υπηρεσίας.

 

     Από τον Δεκέμβριο 2015 που δημοσιεύτηκε το παρόν άρθρο έγιναν διορθώσεις τον Ιανουάριο 2016 στις παραγράφους  3.1.2 , 3.3.5,  3.4.2,  3.5.1,  3.5.2 και 3.5.3 κατόπιν περισσότερων πληροφοριών που συνέλεξε ο συντάκτης μετά τη δημοσίευση.
     Όσοι είχατε διαβάσει την παρουσίαση κατά τις πρώτες ημέρες δημοσίευσής της μπορείτε να επισκεφτείτε πάλι τις εν λόγω παραγράφους για τις πλέον πρόσφατες πληροφορίες. 

 

 1. Εισαγωγή

     Καλωσορίσατε στο Concorde, το υπερηχητικό αεροσκάφος με το οποίο επιχειρούσαν επί 27 χρόνια οι British Airways & Air France. Στο άρθρο αυτό θα παρουσιασθούν τα βασικά χαρακτηριστικά του αληθινού αεροσκάφους αλλά και το πως αυτό βιώνεται στην εμπειρία του PC Flight Simulator (FS).

     Το άρθρο απευθύνεται σε αναγνώστες που έχουν κάποιες βασικές αεροπορικές γνώσεις σε αεροσκάφη αερογραμμών και κάποιες γνώσεις σε εξομοιωτές πτήσεων σε προσωπικό υπολογιστή. Είναι χωρισμένο σε δυο μεγάλες ενότητες, αρχικά την περιγραφή του πραγματικού αεροσκάφους & του μοντέλου που το εξομοιώνει στο FS και κατόπιν την περιγραφή της πτήσης του.  Οι ενότητες αυτές περιλαμβάνουν επί μέρους τμήματα σε ξεχωριστές καρτέλες που καλό είναι να διαβαστούν πρώτα πριν προχωρήσετε στην επόμενη ενότητα.
     Το άρθρο πρέπει να διαβαστεί με την αριθμητική σειρά που έχουν οι καρτέλες π.χ. 2.1 -> 2.8 , 3.1 -> 3.6 με τις υπο-καρτέλεςς τους, 4, 5,6 κ.ο.κ.
Μην ξεχνάτε να δείτε το πάνω μέρος της ενότητας για αλλαγή καρτέλας στην επόμενη.

     Αποποίηση ευθυνών ! (Disclaimer): Είμαι χειριστής ελαφρών αεροσκαφών με πτυχίο PPL IFR και αρκετή εμπειρία στους «οικιακούς» εξομοιωτές πτήσης. Όλες οι γνώσεις μου στο Concorde είναι καθαρά από ενδιαφέρον, επαφές με φίλους από τον χώρο των εξομοιωτών, διάβασμα άρθρων & βιβλίων και ψάξιμο στο διαδίκτυο στα διαθέσιμα πολυμέσα. Συνεπώς αν κάπου εντοπίσετε κάποιες αποκλίσεις της παρακάτω παρουσίασης από το πραγματικό αεροσκάφος και τις διαδικασίες του, μην το επικρίνετε. Δεν το γνώρισα ποτέ σε αληθινή πτήση, ούτε ως επιβάτης, ούτε ως χειριστής.

 

 

2. Περιγραφή

 

 

  

 

3. Η πτήση στην πράξη 

 

     Πάμε να δούμε στην πράξη πως πετιέται το Concorde-X στο FS με ελάχιστες αποκλίσεις από τον τρόπο που το πετούσαν στην πραγματικότητα.

     Το παρόν ΔΕΝ είναι οδηγίες χρήσης/πτήσης του αεροσκάφους αλλά μια απλουστευμένη περιγραφή της διαδικασίας μιας πτήσης του στο FS με πολλές ομοιότητες με το πραγματικό. Σκοπός της είναι μια απλή περιγραφή των διαδικασιών του Concorde και ο εντοπισμός των διαφορών τους από τις διαδικασίες σε άλλα «συμβατικά» αεροσκάφη που πιθανόν γνωρίζετε.

     To Concorde δεν έχει (είχε) τα καλούδια των μοντέρνων αεροσκαφών για οριζόντια και κάθετη ναυτιλία με οθόνες να σου δείχνουν estimates για τα σημεία που θα περάσεις, Top of Descent, End of Descent και άλλα τέτοια. Τα όργανά του είναι όλα αναλογικά γενιάς/τεχνολογίας δεκαετίας 60-70. Πετάει γρήγορα και σε υψηλές ταχύτητες η οπισθέλκουσα (drag) είναι πολύ μικρή, κάτι που επηρεάζει σημαντικά τον σχεδιασμό της καθόδου. Δεν υπάρχουν αερόφρενα. Όταν πετάει υπερηχητικά καλύπτει 19 ναυτικά μίλια το λεπτό (Σημ. ο Captain Bannister κατά τον λόγο του στην αρχή αυτού του κειμένου αναφέρεται σε statute miles) και όλα συμβαίνουν πολύ γρήγορα. Συνεπώς ο χειριστής και ο ιπτάμενος μηχανικός πρέπει να είναι πάντα «μπροστά από το αεροσκάφος» έτοιμος για κάθε επερχόμενο γεγονός. Χρειάζεται ωμό “aviating”, να μπορείς δηλαδή να δουλεύεις νοητά το τι θα ακολουθήσει και να κάνεις ότι πρέπει την κατάλληλη στιγμή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι, ο υπολογισμός καυσίμου καθ’ οδών (με πόσο θα φτάσεις κατά την προσγείωση), η χρήση των INS για πρόβλεψη επόμενων κινήσεων με εκτιμήσεις χρόνου βάσει ταχύτητας, ο υπολογισμός του Top of Descent (αρχής καθόδου), η παρακολούθηση της έκβασης της καθόδου ώστε να βγεις την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο ύψος/σημείο, συμπεριλαμβανομένων των επιβραδύνσεων στα διάφορα στάδια καθόδου, η προετοιμασία για διαδικασίες προσέγγισης με μεγαλύτερες απ’ ότι συνήθως ταχύτητες, η προσοχή στα φρένα κατά την προσγείωση για αποφυγή υπερθέρμανσης και πυρκαγιάς (στο πραγματικό & το μοντέλο FSLabs) και άλλα πολλά.

     Αν λοιπόν είσαστε από τους flightsimmer που έχουν συνηθίσει τα FMC με αυτοματοποιημένες όλες τις διαδικασίες και δεν είσαστε σε θέση να ασχοληθείτε ενεργά με το αεροσκάφος για 3~4 ώρες, το Concorde-X δεν είναι για εσάς !
Είναι απαιτητικό σε ενεργή συμμετοχή του χρήστη κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της προετοιμασίας και της πτήσης.
     Έχει τουλάχιστον μισή ώρα προετοιμασίας, περίπου μια ώρα συνεχών ενεργειών κατά την αναχώρηση και άνοδο, μετά για ~μια ώρα επικρατεί «ηρεμία» με παροδικές ενέργειες σε INS & καύσιμο και την τελευταία ώρα της πτήσης έχει πάλι εντατικές ενέργειες για την κάθοδο και την προσέγγιση.

     Το Concorde-X έχει πλήρως συμβατό TCAS, Transponder & επιλογές ασυρμάτων COM1/2 με τα προγράμματα online πτήσεων (Squawk Mode Standby, Mode C, Ident, Com1/2 Tx/Rx κλπ.). Στα on line flight plans κατατίθεται με κωδικό ICAO αεροσκάφους H/CONC/I όπου “H” για κατηγορία βάρους “Heavy” και “I” για το INS ως μέθοδο ναυτιλίας.

     Εδώ φαίνεται μια χαρακτηριστική πτήση Λονδίνο – Νέα Υόρκη On Line στο δίκτυο VATSIM. Περνώντας το ποντίκι για να δείτε τα αντίστοιχα δεδομένα πάνω από στο γράφημα μπορείτε να παρατηρήσετε το χρόνο προετοιμασίας στο έδαφος, το προφίλ ταχύτητας και ύψους ανά διαφορετικά στάδια της πτήσης όπως και το κατατεθέν Flight Plan.     Χαρακτηριστικό είναι το υποηχητικό τμήμα της πτήσης στα 28.000 ft. μέχρι την έξοδο στη θάλασσα πάνω από το Bristol Channel.

     Εδώ φαίνεται η πτήση επιστροφής από Νέα Υόρκη για Λονδίνο.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

4. Olympic Air Virtual - Supersonic

     Στο FS η φαντασία είναι το όριό μας.

 

     Η Olympic Air Virtual (OAV) έχει τη θυγατρική της Supersonic η οποία εξομοιώνει αποκλειστικά την πτήση με Concorde σε τακτικά δρομολόγια που εκτελούσαν η BA & AF αλλά και πολλά charter τους ή άλλα εικονικά hubs ανά τον κόσμο.

     Για να γίνει κάποιος αποδεκτός στην Supersonic πρέπει να έχει τον βαθμό Commercial Captain.

     Το Concorde στην OAV απαιτεί εκπαίδευση με on line συναντήσεις TeamSpeak γιατί το υλικό είναι αρκετό.

 

 


 

5. Αστικοί μύθοι Concorde

     To Concorde δεν έκανε το διπλό bang (SonicBoom) «τη στιγμή που έσπαγε το φράγμα του ήχου». Στο εσωτερικό του αεροσκάφους δεν ακουγόταν τίποτα κατά τη μετάβαση από Mach 0.99 σε Mach 1.0
     Ο ήχος αυτός ήταν ένα συνεχές ωστικό ηχητικό κύμα που ακολουθούσε το αεροσκάφος όσο πετούσε υπερηχητικά και ακουγόταν στην επιφάνεια της Γης δευτερόλεπτα ΑΦΟΥ περνούσε από πάνω το Concorde.
     Ήταν διπλό (έναντι του μονού που κάνουν μαχητικά αεροσκάφη) διότι δύο σκέλη του, ρύγχος και πτέρυγα σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, προκαλούσαν δυο ξεχωριστά ωστικά κύματα με ελάχιστη χρονική διαφορά.

 


  

6. Επίλογος - Ευχαριστίες

     Ελπίζω να ευχαριστηθήκατε τη «σύντομη» περιγραφή αυτού του μοναδικού αεροσκάφους, ενός θρύλου που έληξε άδοξα και άφησε μια ιστορία σε κάτι που αντίστοιχου μεγέθους και επιδόσεων - απ’ όσο φαίνεται προς το παρόν - δεν θα επαναληφθεί για τουλάχιστον πολλές δεκαετίες ακόμη. Ήταν μια όσο πιο απλή γίνεται αναφορά στο αεροσκάφος, την ιστορία του, τα χαρακτηριστικά του, τον τρόπο που πέταγε και πως αυτό γίνεται εφικτό στο Flight Simulator. Στα πολυμέσα που παραθέτω παρακάτω υπάρχει αρκετό υλικό για περαιτέρω γνώσεις εις βάθος.

     Ευχαριστώ τον Βασίλη Γκαρτζονίκα, OAV Supersonic Manager, για την πολύτιμη βοήθειά του σε γνώσεις και την εμψύχωση στο να ασχοληθώ με αυτό το αεροσκάφος εις βάθος. Ελπίζω η παρουσίαση αυτή να παροτρύνει και εσάς για το ίδιο. 

 


  

7. Περαιτέρω γνώση

 

 

 

 

Κυπριανός Μπίρης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δεκέμβριος 2015