FlightSimmer.GR
Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Συνέντευξη Luca Bertossio
Συνέντευξη Jurgis Kairys
Συνέντευξη Svetlana Kapanina


 

     English Version

 

     Η Svetlana Kapanina γεννήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 1968 στο Shchuchinsk της τότε Σοβιετικής Ένωσης (σημερινό Καζακστάν). Είναι η καλύτερη γυναίκα πιλότος αεροβατικών πτήσεων, μιας και έχει κερδίσει το τίτλο "World Aerobatic Champion" στην κατηγορία των γυναικών, τις περισσότερες φορές από οποιαδήποτε άλλη πιλότο (τα έτη 1996, 1998, 2001, 2003, 2005, 2007 και 2011).

     Το 1997, βραβεύτηκε με το Paul Tissandier Diploma από την FAI. Το 2005 της απονεμήθηκαν επίσης το Sabiha Gökçen Medal και το Centenary Medal και πάλι από την FAI. Το 2014 γράφτηκε στο βιβλίο Γκίνες ως η πιλότος με τα περισσότερα παγκόσμια πρωταθλήματα.

 

 

     Το FlightSimmer.GR σας παρουσιάζει την συνέντευξη με την Svetlana.

 

 • Svetlana πες μας, πότε ήτανε η πρώτη σου επαφή με την αεροπορία;

     Είχα ένα όνειρο μικρή, να πηδήξω με αλεξίπτωτο. Έτσι, μου πρότειναν να γραφτώ σε μια αερολέσχη όπου μου υποσχέθηκαν να πηδήξω με αλεξίπτωτο. Με αυτόν τον εντελώς τυχαίο τρόπο "γνώρισα" την αεροπορία μην έχοντας την παραμικρή ιδέα για την αεροβατική.

 • Ποια ήτανε η αντίδραση των δικών σου, όταν έμαθαν για το ενδιαφέρον σου για την αεροπορία;

     Στη Ρωσία εκείνη την εποχή υπήρχαν πολλές γυναίκες πιλότοι… Η αντίδραση, λοιπόν, των συγγενών μου ήτανε θετική. Άλλωστε ήτανε επιλογή μου. Η μητέρα μου είπε, "Δε θα μου προκαλούσε καμία έκπληξη ακόμη και αν μου έλεγες ότι θες να πας στο διάστημα"!

 

 

 

 

 

 • Πότε και πώς άρχισες την αεροβατική; Σε ενέπνευσε κάποιος? Πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να ασχοληθεί με αυτό;

     Μετά την εξάμηνη θεωρητική μου εκπαίδευση, πολλά touch 'n go και σχεδόν μετά από 20 ώρες πτήσης, δοκίμασα την αεροβατική, από απλές ως σύνθετες φιγούρες, κλπ.

     Με ενέπνευσε ο εκπαιδευτής μου στα πηδάλια σε ένα Jak-52 αεροπλάνο, πριν ακόμη δοκιμάσω να πετάξω. Όταν το δοκίμασα και εν πτήση, κατάλαβα ότι ήθελα να μάθω αμέσως την αεροβατική!

     Σα γυναίκα δε μπορώ να το συγκρίνω μιας και δεν υπήρξα άνδρας :-) Πάντως τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες, η πολυπλοκότητα και η δυσκολία είναι η ίδια.

     Η γυναίκα δημιουργήθηκε από τον Θεό πιο αδύναμη από τους άντρες, οπότε είναι ακόμη πιο δύσκολο και επίπονο για μένα να τα καταφέρνω.

 • Έχεις οικογένεια με δύο μικρά παιδιά. Πώς σε επηρεάζει αυτό ως πιλότο;

     Θετικά. Είναι το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή μου. Με καταλαβαίνουν, με υποστηρίζουν και προσεύχονται για μένα.

 • Μπορείς να μας πεις την αντίδραση και τα συναισθήματα σου τη πρώτη φορά που πέταξες; Μετά από όλα αυτά τα χρόνια είναι ρουτίνα πια για εσένα ή κάθε φορά είναι διαφορετική;

     Η πρώτη πτήση με τον εκπαιδευτή μου θα μου μείνει αξέχαστη! Γι' αυτό άλλωστε πετάω... Η ψυχή σου πρέπει να "τραγουδάει" όταν πετάς. Δε το καταφέρνεις πάντα βέβαια, επειδή χρειάζεται και η σκληρή δουλειά. Πάντως αν δεν ευχαριστιέσαι την πτήση, δε θα έχεις αποτέλεσμα, γι' αυτό προσπαθώ να το κάνω κάθε φορά.

 

 

 

 

 

 • Είναι πιθανό να πιέζεις τα όρια κάνοντας φιγούρες εξαιτίας του ενθουσιασμού του κόσμου ή είναι πάντα συγκεντρωμένη στο πρόγραμμά σου;

     Μπορεί... Σε κάθε Airshow υπάρχουν πάντα μικρές αποκλίσεις: το έδαφος, οι καιρικές συνθήκες, οι απαιτήσεις των διοργανωτών και φυσικά ο ενθουσιασμός των θεατών... Αναλόγως λοιπόν, το πρόγραμμα μου πάντα διαφέρει.

 • Ποιο είναι το συναίσθημα όταν κάνεις όλες αυτές τις φιγούρες με περισσότερο από 7G; Χρειάζεσαι επιπλέον εκπαίδευση για να επιτύχεις αυτές τις επιδόσεις;

     Η αίσθηση της καταπόνησης δε μπορεί να εκφραστεί με λόγια. Το νιώθεις μόνο. Κατά την καταπόνηση των 10G, το σωματικό σου βάρος αυξάνεται 10 φορές. Με τέτοιες πιέσεις, ο πιλότος πιέζεται στο κάθισμα όταν είναι θετικά τα G και αντίστοιχα "σφίγγεται" με αρνητικά. Είναι αρκετά δύσκολο για κάποιο σώμα που δεν έχει εκπαιδευτεί, σχεδόν αδύνατο.

 • Είχες ποτέ κάποια δύσκολη στιγμή κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ή κατά την προπόνησή σου;

     Ναι συμβαίνει. Αρκετές βλάβες του κινητήρα πριν τη πτήση, "κράτημα" της προπέλας κατά την πτήση, αποσπασμένα φανάρια, σκίσιμο των ζωνών ασφαλείας και βλάβη στο σύστημα φρένων σε ένα πολύ μικρό διάδρομο σε αεροδρόμιο γύρω από βουνά. Αλλά δε θέλω να τα θυμάμαι!

 • Πόσο σημαντικό είναι το αεροσκάφος για σένα; Τι αεροσκάφη πετάς;

     Τόσο σημαντικό όσο για έναν άνθρωπο το χέρι ή το πόδι του! Πετάω τα αεροπλάνα της εταιρείας Sukhoi και Extra.

 

 

 

 

 

 • Το αεροσκάφος που πετάς, έχει κάποιες ειδικές βελτιώσεις για να κάνει αυτές τις καταπληκτικές φιγούρες;

     Όχι. Το αεροπλάνο είναι Standard. Βαρύ και αξιόπιστο. Έχει κατασκευαστεί για μεγαλόσωμους και δυνατούς άντρες... Γι' αυτό, χρειάζεται να παίρνω ένα "μαξιλαράκι" κατά την πτήση, για να φτάνω τα πετάλια και τα πηδάλια!

 • Πόσες ώρες προπόνησης κάνεις την ημέρα και σε πόσα airshows συμμετέχεις το χρόνο;

     Παλαιότερα στην ομάδα πετούσαμε περισσότερες από 60 ώρες το χρόνο. Τώρα, περίπου 15 ώρες το χρόνο λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

     Κάθε χρονιά ο αριθμός των airshows είναι διαφορετικός, αλλά προσπαθώ να μην πετάω πάνω από οκτώ, επειδή με περιμένουν τα παιδιά στο σπίτι και δε θα τα βλέπω καθόλου... Πάντα όμως υπάρχουν και εξαιρέσεις.

 

 

 

 

 

 • Είσαι επίσης και εκπαιδευτής πιλότων. Βλέπεις ενδιαφέρον από γυναίκες για την αεροπορία και ειδικά για την αεροβατική; Πες μας την κατάσταση της αεροπορίας στη Ρωσία σήμερα με λίγα λόγια.

     Ναι, ταλαντούχοι άνθρωποι πάντα υπήρχαν στη Ρωσία. Το θέμα δεν είναι να τους βρούμε εμείς, αλλά να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που κάποιος από μόνος του να ενδιαφερθεί για τον αεραθλητισμό.

     Για την κατάσταση της αεροπορίας στη Ρωσία μπορώ να πω: αυτή τη στιγμή, δεν είναι στα καλύτερά της.

 • Μετά από όλα αυτά τα πρωταθλήματα που έχεις κερδίσει, ποια τα επόμενα σχέδια σου;

     Το θέμα δεν είναι μόνο οι νίκες και τα πρωταθλήματα. Θέλω να δημιουργώ κάτι νέο όταν πετάω, να το βελτιώνω, να πετάω όπως κανείς άλλος. ¨οταν το πετυχαίνω αυτό – είμαι ευχαριστημένη!

 

     Το FlightSimmer.GR ευχαριστεί ιδιαίτερα την Svetlana Kapanina για τη παραχώρηση αυτής της συνέντευξης και της εύχεται πάντα αφαλής προσγειώσεις!

 

     Μπορείτε να βρείτε τη Svetlana Kapanina στην Επίσημη Ιστοσελίδα της και στα social media:

 

 

 

 Για το FlightSimmer.GR
  
  Παναγιώτης Νάστος 
  Γιάννης Ευαγγελινός